Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

ENΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΕΣ

H  AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

    Όπως κάθε πόλη έτσι και ο Πειραιάς έχει κομβικά σύμβολα συλλογικής μνήμης και τοπικού πολιτισμού, που αποτελούν σημεία αναφοράς   για τη πόλη .Ένα  τέτοιο  σύμβολο για  τον Πειραιά  είναι και η Ράλλειος,.

 

    Η Ράλλειος είναι από τα αρχαιότερα σχολεία της χώρας( έτος ίδρυσης 1855 ),  και από  αυτήν  αποφοίτησαν χιλιάδες  Πειραιώτισσες . Σχεδόν κάθε πειραϊκή οικογένεια έχει μέλη της που αποφοίτησαν  από τη Ράλλειο και αυτό θεωρείται τιμητικό.

 

     Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν η  Ράλλειος  είναι  κληροδότημα  ενός  εκλεκτού τέκνου της Ελληνικής  Διασποράς και  έχει  προσφερθεί με τον όρο να λειτουργεί στο διηνεκές  αποκλειστικά  ως  αμιγές σχολείο θηλέων.

 

      Δυστυχώς , η Ράλλειος είχε την ατυχία να μπει στο στόχαστρο της Χούντας.  Το 1971 μέσω του τότε Δημάρχου Σκυλίτση εκδιώχθηκε βάναυσα και παράνομα από το κτήριο, που με κληροδότημα της ανήκε.

 

Από τότε η ιστορία της Ραλλείου είναι λίγο πολύ γνωστή.

Μέχρι το 1995 στεγάστηκε στο παλαιό νεκροτομείο της Κολοκοτρώνη 120.

Από 1995  μέχρι το 2005 στον  απαράδεκτο για σχολείο πύργο του Πειραιά και από το 2005 μέχρι σήμερα σε δύο πολυκατοικίες στην οδό Μπουμπουλίνας ακατάλληλες για σχολικά κτήρια.

 

      Παρόλα αυτά όμως η Ράλλειος επέζησε, συνέχισε τη λαμπρή ιστορία της, οι μαθήτριές της είχαν πάντα πολύ μεγάλες επιτυχίες στις Πανελλήνιες και οι εκδηλώσεις της συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτιστική ιστορία  του Πειραιά.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ.

      Μετά τη πτώση της χούντας ,με απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά ακυρώθηκε η αναγκαστική  ανταλλαγή του 1971.Ωστόσο ,ο δρόμος της επιστροφής είχε  εμπόδια αφού το σχολείο είχε  γκρεμιστεί και στη θέση του υπάρχει και  σήμερα , μετά  από  39  χρόνια,  ένα   γιαπί που το εκμεταλλεύεται ο Δήμος Πειραιά.


       Ενώ ο δικαστικός  αγώνας  για  τη περιουσία  του Σχολείου συνεχίζεται στο Εφετείο  ,υπάρχει συστηματική πίεση και  μεθοδεύσεις  για να εγκαταλειφθεί οριστικά η αποκατάσταση  του  σχολείου στην ιστορική του έδρα.

 

      Σε μια εποχή που γίνεται συστηματική προσπάθεια για την ανάδειξη των πολιτιστικών  μνημείων  του σύγχρονου Πειραιά, επιβάλλεται η αποκατάσταση  στην ιστορική του έδρα του παλαιότερου σχολείου Θηλέων του Πειραιά και ενός από τα  παλαιότερα σχολεία της χώρας.
Ο ισχυρισμός ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η εγκατάσταση του σχολείου στο κέντρο του Πειραιά δεν ευσταθεί για ένα βασικό λόγο, η ΡΑΛΛΕΙΟΣ ,όπως και η ΙΩΝΙΔΕΙΟΣ ( που ευτυχώς διατηρεί την αρχική της θέση ) είναι ιστορικά σχολεία, με  εμβληματικό  χαρακτήρα  ,που κατασκευάστηκαν το 18 αιώνα και εντάχθηκαν στο πλαίσιο ανοικοδόμησης του σύγχρονου Πειραιά, που ξεκίνησε το 1834.
         

 

 

Η  ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ

 

    Όσα  δεν μπορεί  κανείς να επιτύχει με ευθύ τρόπο ,μπορεί να επιδιώξει να επιβάλλει  με πλάγιο τρόπο. Πρόσφατα επανήλθε  πιεστικά   σαν συζήτηση η μετατροπή της ΡΑΛΛΕΙΟΥ  σε μικτό σχολείο.Η μετατροπή αυτή παρουσιάζεται στους ενδιαφερόμενους και κυρίως σε αυτούς που δεν  γνωρίζουν την ιστορία  του σχολείου σαν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα για την εκπαίδευση.

    Καταρχήν εάν η ΡΑΛΛΕΙΟΣ  μετατραπεί σε μικτό σχολείο καταστρα-τηγείται  ο  βασικός  όρος του κληροδοτήματος και ή  περιουσία   θα πρέπει να επιστραφεί στους απογόνους του Ράλλη.Ετσι ,λοιπόν, με αυτό τον τρόπο, από τη κερκόπορτα ,σταματούν οι διεκδικήσεις για την περιουσία της ΡΑΛΛΕΙΟΥ που βρίσκεται σε ομηρεία και για την οποία εκκρεμεί δίκη στο Εφετείο Αθηνών.

 

   Επιπλέον,η μετατροπή του σχολείου σε μικτό δεν μπορεί να θεωρηθεί εκσυγχρονισμός  σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα από εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η διατήρηση των αμιγών σχολειών έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα. Άλλωστε ,αυτό επιβεβαιώνεται από τη τάση που υπάρχει για την μετατροπή πολλών  μικτών σχολειών σε Αγγλία, Καναδά και Αυστραλία  σε σχολεία αρρένων και θηλέων.

 

  Ας σημειωθεί επίσης ,ότι  η εγγραφή μαθητριών στη Ράλλειο δεν είναι υποχρεωτική. Ο κηδεμόνας, που επιλέγει  να   γράψει την κόρη του στο σχολείο αυτό, γνωρίζει πολύ καλά πως είναι αμιγώς θηλέων και το προτιμά.

 

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

 

ΔΕΝ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΡΑΛΛΕΙΟΥ

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου