Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ& ΛΥΚΕΙΟΥ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Ο σημερινός Σύλλογος Αποφοίτων της Ραλλείου ιδρύθηκε το 1996 και επανεργοποιήθηκε το 2007 ,μετά από αρχαιρεσίες.Το ΔΣ αποτελείται από : Σοφία Χαλικιά (Πρόεδρος), Ηρώ Τσουλά-Γρηγοράκη (Αντιπρόεδρος),Ελένη Χυτοπούλου-Παππά (Γενική Γραμματέας),Λευκή Αθανασοπούλου (Ταμίας),Βίκυ Τσετσέκου,Μάρθα Τζιάκη- Ραμαντάνη, και Μαρία Σταματάκη-Μάργαρη
Σκοπός του Συλλόγου είναι :α)η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αποφοίτων του Ραλλείου Γυμνασίου &Λυκείου Πειραιά,β)η με κάθε δυνατό τρόπο ηθική και υλική ενίσχυση και συμπαράσταση προς τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Σχολείου για την επιτυχία του εκπαιδευτικού και κοινωνικού της προορισμού, καθώς και για τη διαφύλαξη των πάσης φύσεως δικαιωμάτων που έχουν ιδιαιτέρως σχέση με το Ράλλειο Κληροδότημα. Και γ)η εξύψωση του πνευματικού και ηθικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΛΛΕΙΟΥ
Το 1855 ο Ιάκωβος Ράλλης κάνει δωρεά 20.000 δραχ. στο Δήμο Πειραιά για την ανέγερση σχολείου με τους κάτωθι όρους: α)Το σχολείο να μείνει για πάντα σχολείο θηλέων,β)να αναρτηθή μαρμάρινη προτομή του Αδαμάντιου Κοραή και γ)σε περίπτωση παραβίασης των προηγουμένων όρων να ανακαλείται η δωρεά και να περιέρχεται στους κληρονόμους.
Επιλέγεται χώρος για την ανέγερση του σχολείου το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των σημερινών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου,Κολοκοτρώνη και Δραγάτση.
Το 1856 ο δωρητής προσφέρει επιπλέον 10.000 δραχ. για την ολοκλήρωση του σχολείου.
Κατ΄επανάληψη στο παρελθόν διάφοροι δήμαρχοι του Πειραιά επεδίωξαν να μεταφέρουν το σχολείο σε άλλη τοποθεσία αλλάζοντας τη χρήση του οικοπέδου ,ωστόσο προσέκρουσαν στους όρους της δωρεάς.
Κατά τη διάρκεια της χούντας επί δημαρχίας Α.Σκυλίτση,μετά από απαράδεκτες μεθοδεύσεις ,το σχολείο ανταλλάσσεται με το κτίριο που βρίσκεται στη Οδό Κολοκοτρώνη 120.
Έτσι το σχολείο χάνει την ιστορική του έδρα και αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια για τη ΡΑΛΛΕΙΟ
Μετά τη πτώση της χούντας ,με απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά ακυρώνεται η ανταλλαγή του 1971.Ωστόσο ,ο δρόμος της επιστροφής έχει εμπόδια αφού το σχολείο έχει γκρεμιστεί και στη θέση του υπάρχει ένα γιαπί που προορίζεται να γίνει το δημαρχείο.
Ενώ οι αγώνες συνεχίζονται ,υπάρχει συστηματική πίεση για να εγκαταλειφθεί οριστικά η επαναφορά του σχολείου στην ιστορική του έδρα. Ισως,η πιο δελεαστική πρόταση που γίνεται για τη μεταφορά του σχολείου είναι σε οικόπεδο στην Τερψιθέα ,η οποία όμως δεν είναι εφικτή αφού πρόκειται για σημαντικό αρχαιολογικό χώρο..

ΓΙΑΤΙ ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ.

Σε μια εποχή που γίνεται συστηματική προσπάθεια για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου του σύγχρονου Πειραιά,επιβάλλεται η αποκατάσταση και επαναφορά στην ιστορική του έδρα του παλαιότερου σχολείου Θηλέων του Πειραιά και ενός από παλαιότερα σχολεία της χώρας.
Ο ισχυρισμός ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η εγκατάσταση του σχολείου στο κέντρο του Πειραιά δεν ευσταθεί για ένα βασικό λόγο, η ΡΑΛΛΕΙΟΣ ,όπως και η ΙΩΝΙΔΕΙΟΣ ( που ευτυχώς διατηρεί την αρχική της θέση ) είναι ιστορικά σχολεία ,που κατασκευάστηκαν το 18 αιώνα και εντάχθηκαν στο πλαίσιο ανοικοδόμησης του σύγχρονου Πειραιά, που ξεκίνησε το 1834.
Εξάλλου ,η εγκατάσταση του σχολείου στη συμβολή οδών Πειραιώς και Γρηγορίου Λαμπράκη ,θα σημάνει τη περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου.,παρά το γεγονός ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί μια άλλη εικόνα στους Πειραιώτες ,με το πρόσχημα ότι το νέο σχολείο θα είναι υπεσύγχρονο και βιοκλιματικό.Η θέση που προτείνει ο Δήμος δεν είναι ενδεδειγμένη για σχολείο,αφού βρίσκεται στη είσοδο του Πειραιά, δίπλα σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο ,οπού εκτός του θορύβου θα υπάρχει και ατμοσφαιρική ρύπανση.Επιπλέον ,πολύ κοντά από τη προτεινόμενη θέση για το σχολείο ,θα διέρχεται κεντρικός αγωγός για τη παροχή φυσικού αερίου.
Συνεπώς η θέση που προτείνεται όχι μόνο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία του σχολείου σε ένα καθαρό περιβάλλον και απαλλαγμένο από θορύβους αλλά είναι και επισφαλής( αυξημένος κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα και πιθανές εκρήξεις από βλάβες στον αγωγό φυσικού αερίου με απρόβλεπτες συνέπειες )

Εμείς θεωρούμε ότι η ΡΑΛΛΕΙΟΣ θα πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα σύγχρονο κτίριο ,που θα «δένει» αισθητικά και με το παρακείμενο Δημοτικό Θέατρο στην ιστορική του θέση στη Πλατεία Κοραή,στη θέση του γιαπιού που υπάρχει σήμερα και τραυματίζει την εικόνα του κέντρου του Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου